Csoóri Sándor 2019-2020

Jelen projekt keretén belül a csernátoni Pántlikácska Ifjúsági Néptánccsoport 2019 július - 2020 június időszakban tervezett tevékenységének támogatására került sor, viszont a koronavírus világjárvány okozta megszorítások miatt a pályázatban tervezettek lebonyolítása 2021 április hó végére valósult meg.

A tánccsoport legfőbb célkitűzése a kárpát medence magyar táncdialektusainak, de legfőképp az erdélyi tájegységek táncainak elsajátítása, továbbadása valamint a nagyközönség előtt való bemutatása. Az előbb említettek mellett a tánccsoport tagjai azt vallják, hogy a legfontosabb az elődeink által ránk hagyott táncos és egyetemes hagyomány megélése és a mindennapjainkba való beépítése.

Hivatásuknak érzik a szórványban elő magyarság támogatását is, ezért elő kapcsolatot ápolnak Bákó, Brassó, Hunyad, Szeben és Fehér megyei települések tánccsoportjaival.

 A tánccsoport saját rendezvénye az IKA-vári Néptáncfesztivál is ennek megfelelően a szórványban működő tánccsoportok valamint a székelyföldi tánccsoportok kapcsolattartására fekteti a hangsúlyt.

Az anyaországgal való kapcsolattartás is fontos szempont a csoport életében. A koronavírus felbukkanásáig évente közös nyári edzőtábort tartottak a Sármelléki Tüskevár Néptáncegyüttessel, amelynek az utolsó kiadására 2019 július végén került sor.

A jelenlegi pályázat keretén belül a kovetkezők valósultak meg:

-2020 szeptember- november időszakban hivatásos oktató oktatásában felcsíki  táncok elsajátítása, valamint a régi koreográfiák felelevenítése;

-a tánccsoport fellépésein, az IKA-vári Néptáncfesztivál valamint a 2021 március 15-i online emlékműsor alkalmára való felvétel elkészítésekor élő népzenei kíséret biztosítása, a koronavírus általi helyzetre való tekintettel;

- a tánccsoport férfi táncosainak táncos csizma, valamint karaktercipő beszerzése, valamint a lánytánckar részére karaktercipők beszerzése;

A felsorolt célkitűzések megvalósítása a tánccsoport folytonos fejlődését, és fennmaradását támogatták.

Elmondhatjuk, hogy a program elérte a célját hiszen hozzájárult a tánccsoport eszköztárának bővítéséhez, és szakmai fejlődésének elősegítéséhez.

A tánccsoport ez alkalommal is köszönetet mond a Csoóri Sándor alapnak