IKA-vári Néptáncfesztivál 2018

2018.07.31 15:28

IKA-vári Néptáncfesztivál 2018

 

 

ELŐZMÉNYEK
Az Ika vári Néptáncfesztiválra első alkalommal 1972-ben került sor Török Sándor, sepsiszentgyörgyi kultúra pártoló szakember kezdeményezésére a Csernáton község területén található IKA elnevezésű vár aljában. Az első alkalmon Csernáton csoportjai mellett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium néptánc-együttese is részt vett. A rendezvény 1990-ig minden évben megszervezésre került, évről-évre egyre gazdagabb programmal, majd 1990 után egy rövid megszakítás következett. 2001-től 2005-ig az eredeti helyszínen újra megrendezésre került, amelyet követően a következő években technikai okok miatt a falu központjába költözött, aztán lassan kimaradt a község kultúrális életéből. 2013-ban egy lelkes fiatal szervező csapat az IKA Ifjúsági Egyesület keretében újraindította a már-már elveszőbe került rendezvényt. Az első két évben még a községközpontban került megszervezésre, majd 2015-től sikerült újra az eredeti helyszínén az IKA vár alatti völgyben megszervezni az eseményt.

CÉL
A rendezvény hosszú távú célja tárgyi és szellemi népi értékeink ápolása, éltetése és megőrzése, rövid távú céljai pedig a következők:
- néptáncaink és népi mesterségeink megőrzése, ápolása és a nagyközönség körében történő népszerűsítése;
- a csernátoni néptánccsoportok, kézművesek tevékenységének támogatása;
- a szórvány magyar közösségek néptánccsoportjai tevékenységének támogatása;
- a háromszéki és a szórványban tevékenykedő néptánccsoportok közötti kapcsolatok erősítése;

PROJEKTLEÍRÁS
Az IKA vári Néptáncfesztivál 2018-as kiadására 2018. július 22-én került sor, a csernátoni IKA vár aljában, amelyen Kovászna, Hargita és Maros megyei, anyaországi valamint szórványban élő magyar tánccsoportok vettek részt - összesen körülbelül 18 táncegyüttes, 400 személy (táncos és népzenész).
A szórványból érkező csoportok a rendezvény előestéjén, 2018. július 20-án, pénteken este érkeztek meg a községbe. Az első estét közösen töltték a csernátoni tánccsoport tagjaival, valamint a magyarországi Sármellék Tüskevár nevű Néptáncegyüttesével, majd ezt követően lehetőségük adódott a többi háromszéki, székelyföldi meghívott csoporttal találkozni a rendezvény két napja alatt.
A fesztivál első napján egy közösen eltöltött délutánra került sor, ahol a tánccsoportok megismerkedhettek egymással, kapcsolatokat alakíthattak ki. Közös programokra, tematikus néprajzi előadásokra, műhelymunkára, népi játékokra, valamint a tánccsoport vezetők kerek asztalára került sor. A napot közös táncház és táncos mulatság zárta be a Kedves zenekar közreműködésével. A második napon a tánccsoportok közös gálájára, a Csernátoni Dalcsoport előadására, valamint bemutatóval és tevékenységekkel egybekötött kézműves vásárra, néprajzi kiállításra és játszóházra került sor. A nap kiemelt fellépője a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes volt. A második napi program ugyancsak táncházzal ér véget, a résztvevő zenészek és együttesek tagjai, valamint a nézőközönség részvételével.

A gálaműsor napjának programja:
11:00 - Ünepi Istentisztelet a felsőcsernátoni Református Templomban;
12:00 - Játszóház megnyitása;
– Csernátoni népi alkotók kiállítása, és kézműves foglalkozások;
15:00 – Ünnepélyes megnyitó;
15:30 – A fellépő csoportok előadásai;
19:00 - Bekecs Néptáncegyüttes;
20:00 – Táncház;

A rendezvény főtámogatói:
1. Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.;
2. Csernáton Község Tanácsa;

 

—————

Vissza